Nederland en Vlaanderen kennen ieder een eigen kwaliteitszorgstelsel, een geïntegreerd systeem voor externe kwaliteitszorg. Een kwaliteitszorgstelsel omvat de verschillende procedures en de voorwaarden om accreditatie te kunnen verkrijgen. Alle NVAO-procedures vinden hun grondslag in beoordelingskaders.
Hoe realiseer je als hogeschool of universiteit cocreatie met het werkveld? Waar ligt de meerwaarde voor alle betrokkenen en waar moet je in de praktijk voldoende aandacht voor hebben? Wat is nodig om creativiteit te stimuleren? Hoe evalueer je cocreatie met het werkveld? De resultaten uit de allereerste systeembrede analyse in Vlaanderen over cocreatie met het werkveld zijn nu verpakt in een toegankelijke publicatie. Verschillende (internationale) ervaringsdeskundigen delen hun inzichten, reiken kaders aan en illustreren deze met goede praktijken uit het Vlaamse hoger onderwijs.
De graduaatsopleiding winkelmanagement van VIVES hogeschool heeft als eerste opleiding in Vlaanderen een rapport nieuwe stijl op zak, op maat van hun eigen regie. De strakke beoordelingskaders, gedetailleerde checklists en interviewstijl zijn vervangen door NVAO’s Waarderende Aanpak, open kaders en dito gedachtewisselingen. NVAO peilde bij VIVES naar de impact van deze radicaal andere benadering van kwaliteitszorg.
Vanaf 2025 introduceert de NVAO een online startbijeenkomst voor panelleden die deelnemen aan een toets nieuwe opleiding. Deze nieuwe stap versterkt de professionalisering van het toetsingsproces en biedt panelleden een solide voorbereiding op hun rol.
Lees meerOp woensdag 22 januari jl. vond de toelichtende sessie "Eindevaluatie planrealisatie kwaliteitsafspraken in het jaarverslag" plaats. Tijdens deze digitale bijeenkomst gaf René Hageman, adjunct-directeur van NVAO Nederland, een presentatie over de afronding van de kwaliteitsafspraken 2019-2024. De sessie bood onderwijsinstellingen de gelegenheid om vragen te stellen, met name over de aanlevering van documentatie bij de NVAO.
Lees meerOp vrijdag 24 januari jl. is Kasja Weenink gepromoveerd aan de Radboud Universiteit op haar proefschrift "Higher education quality and its contexts: How people make quality in interdependence". In haar onderzoek ontrafelt zij het abstracte begrip onderwijskwaliteit en laat zij zien hoe betrokkenen als docenten, studenten, opleidingsdirecteuren en beleidsmakers gezamenlijk en in complexe afhankelijkheden onderwijskwaliteit vormgeven.
Lees meer